Despre noi

Intensa şi bogata activitate şahistă din oraşul Iaşi (cel mai puternic centru şahistic juvenil al ţării) a impus înfiinţarea unui nou club de şah. Clubul Sportiv “PHILIDOR”, înfiinţat în anul 2010 de către membrii fondatori Mihail Ştefanache, Ciprian Hociung şi Adrian Grigore, nu şi-a propus să se axeze doar pe activitatea de performanţă sportivă, ci îşi doreşte să scoată în evidenţă şi valenţele educative ale şahului. Ne dorim ca micii şahisti care au păşit pragul clubului nostru să dobândească aptitudini şi cunoştinţe necesare nu doar în cariera şahistă, ci şi în viaţa de zi cu zi. Gândirea logică, puterea de concentrare, creativitatea, perseverenţa, luarea deciziilor înţelepte sub presiunea timpului limitat sau în tensiunea luptei de pe eşichier sunt deprinderi extrem de folositoare atât pentru îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, cât şi pentru încercările viitoare ale vieţii.

Deşi clubul nostru este relativ tânăr în peisajul şahului românesc (suntem afiliaţi la Federaţia Română de Şah din anul 2011), performanţele sportive nu au întârziat să apară. Cele 4 medalii internaționale obținute în competițiile mondiale sau europene, precum şi cele 40 de medalii cucerite la Campionatele Naţionale pentru Juniori individuale şi pe echipe (la care se adaugă peste 100 de trofee cucerite în diverse competiţii cu caracter internaţional, naţional sau local) constituie “zestrea” care ne face să privim cu încredere în viitor.

Dintre competiţiile organizate de Clubul Sportiv “Philidor” se remarcă Festivalul de Şah “Miron Costin” (unic în ţară ca şi concept), dar şi “Cupa Lăpuşneanu” (desfăşurat în centrul istoric al oraşului Iaşi) sau concursurile desfăşurate sub egida Şcolilor “Vasile Conta”, “Titu Maiorescu” sau “Alecu Russo”.